Hoeveel belasting betaal je als ZZP’er?

Hoeveel belasting betaal je als ZZP’er?

Hoeveel belasting je moet betalen als ondernemer of ZZP’er is afhankelijk van de hoogte van je winst. De winst wordt bepaald aan de hand van jouw omzet en daar mag je de kosten van aftrekken. Je houdt dan nettowinst over. Over dit bedrag moet je uiteindelijk belasting gaan betalen.


Hoe bereken je nettowinst?

Zoals gezegd betaal je over de nettowinst belasting. De nettowinst kan je zelf bepalen, dit is namelijk: de Omzet – inkoopkosten – algemene kosten – afschrijvingen = nettowinst. Gebruik je een online boekhoudpakket zoals MoneyMonk of Snelstart? Dan kan je ook op de kolommenbalans kijken, daar staat onderaan bij ‘Resultaat‘ jouw nettowinst.

Kolommenbalans met onderaan nettowinst

Zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, arbeidskorting, algemene heffingskorting

Zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, arbeidskorting, algemene heffingskorting. Een hoop termen die je ongetwijfeld op het internet voorbij hebt zien komen, maar wat betekenen ze? Hoe bereken je ze zelf? Hieronder gaan we verder in op de termen. Wil je nu al weten hoeveel je korting je kunt krijgen? Gebruik de gratis online tool.


Zelfstandigenaftrek (+ startersaftrek) = ondernemersaftrek

Alleen als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan heb je recht op Zelfstandigenaftrek. Dit is een bedrag van maximaal € 7.030 (2020) en dit bedrag kan worden verhoogd met de startersaftrek als je in de afgelopen 5 jaar niet meer dan 3x de startersaftrek hebt gebruikt. Dit is dus vaak de eerste 3 jaar nadat je bent ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Het bedrag voor de startersaftrek is € 2.123 (2020). De korting kan dus oplopen tot € 9.153 (2020). Deze 2 termen vormen samen de ‘ondernemersaftrek‘.

Maar wat houdt de ondernemersaftrek dan precies in?

De ondernemersaftrek verlaagd jouw belastbaar inkomen. Het belastbaar inkomen voor ‘Box 1: Werk en woning’ is het bedrag waarover de belasting wordt geheven. Hoe lager jouw belastbaar inkomen, hoe lager de belasting is die je moet betalen. Over de eerste € 7.030 (of met startersaftrek: € 9.153) nettowinst betaal je dus geen belasting. De aanname die hierboven is gedaan dat je belasting betaald over de nettowinst gaat dus niet helemaal op als je recht hebt op ondernemersaftrek.

Stel je hebt een nettowinst behaald van € 15.000. Jouw belastbaar inkomen voor box 1 wordt: € 15.000 – € 7.030 = € 7.970. Heb je ook nog recht op startersaftrek, dan is jouw belastbaar inkomen: € 15.000 – € 7.030 – € 2.123 = € 5.847

Voorbeeld: nettowinst – zelfstandigenaftrek = belastbaar inkomen box 1

Let op! Is jouw nettowinst lager dan het totaalbedrag aan zelfstandigenaftrek (en startersaftrek), dan is jouw belastbaar inkomen voor werk en woning (box 1): 0,00. Het deel dat je dus nog niet hebt gebruikt, mag je doorschuiven naar volgende jaren om daar extra verlaging van het belastbaar inkomen te krijgen.


MKB-winstvrijstelling

Heb je meer belastbaar inkomen voor box 1 nadat je de zelfstandigenaftrek (en startersaftrek) van de nettowinst hebt gehaald? Dan heb je ook nog recht op MKB-winstvrijstelling. Dit is geen vast bedrag, maar een percentage. Voor de jaren t/m: 2020 is dit 14%. Je berekent de MKB-winstvrijstelling door 14% te nemen van het bedrag dat overblijft van de nettowinst – ondernemersaftrek = fiscale winst.

Uitgaande van dezelfde berekening als hierboven, is jouw MKB-winstvrijstelling van 14% over € 5.847: € 819 (afgerond). Vervolgens is jouw fiscale winst en jouw inkomen voor box 1 werk en woning: € 5.847 – € 819 = € 5.028

Voorbeeld: Nettowinst – ondernemersaftrek x 14% = MKB-winstvrijstelling

Heb je een verlies gehad? Dan is dit in dit geval nadelig, want je fiscale verlies wordt verlaagd (minder verlies) met de MKB winstvrijstelling.

Reacties zijn gesloten.