Eindejaarstips voor belastingvoordeel

Eindejaarstips voor belastingvoordeel

Eindejaarstip 1 – investeren in 2021 of 2022

Ben je van om een grote aankoop te doen? Let dan goed op! Je kunt namelijk extra belastingvoordeel krijgen als je het slim plant.
Heb je dit jaar al geïnvesteerd maar nog niet voldoende voor de kleinschaligheidsaftrek van minimaal € 2.401? Dan loont het misschien om nog dit jaar deze investering te doen. Je kunt namelijk in je belastingaangifte 16% investeringsaftrek krijgen als je minimaal € 2.401 aan bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd.
Heb je nog geen investering gedaan of is het totaal niet meer dan € 2.400, dan is het misschien verstandig om dit in het nieuwe jaar te doen, waardoor je in 2022 misschien wel aan dit bedrag komt.

Eindejaarstip 2 – Aankopen doen in 2021

Deze lijkt een klein beetje op eindejaarstip 1; Heb je een nog aankopen of inkopen dat je wilt doen en zit je qua fiscale winst rond de € 60.000 – € 70.000? Dan kan het verstandig zijn om nog dit jaar extra inkopen te doen. Je verlaagd hiermee je fiscale winst en dat kan er voor zorgen dat je niet in de 2e belastingschijf van 49,5% terecht komt, maar 37,1%.

Eindejaarstip 3 – Sparen voor later

Heb je nog geen plan hoe je geld apart moet zetten voor later als je met pensioen wilt gaan? Kijk dan naar de volgende mogelijkheden:

  • Fiscale oudedagsreserve opbouwen
  • Lijfrente bij een verzekeraar afsluiten

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

De fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) is een boekhoudkundig trucje waarmee je een deel van fiscale winst niet nú belast, maar pas als je met pensioen gaat. Dit kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld nu in de hoogste belastingschijf valt van 49,5%, terwijl als je AOW-gerechtigd je geen sociale verzekeringspremies meer hoeft te betalen. Dit scheelt al gauw 15-20%.
Let op! Laat je vooraf goed adviseren of dit voordelig voor je is er zijn regels aan verbonden.

Lijfrente 

Ieder persoon heeft recht op pensioenopbouw. Je hebt jaarlijks ruimte om belastingvrij pensioen op te bouwen. Heb je pensioen opgebouwd bij een werkgever? Zelfs dan kan het zijn dat je nog ruimte hebt om extra te reserveren voor later. Laat je goed informeren

Eindejaarstip 4 – Laat je niet verrassen…

Ook voor 2022 heeft Asento een handige rekentool waarmee je als ondernemer gemakkelijk berekend wat je ongeveer moet reserveren voor de belasting. Je vindt deze tool op de website van Asento onder Rekentools.

Reserveer geld voor de belasting (inkomstenbelasting / premie volksverzekeringen IB / PVV) en de zorgverzekeringswet (ZVW). Zorg dat je dit apart houdt of alvast een voorlopige aanslag aanvraagt.

Eindejaarstip 5 – Starters

Ben je net begonnen met je eigen bedrijf en voldoe je o.a. aan het urencriterium? Dan heb je recht op startersaftrek van € 2.000 én je mag willekeurig afschrijven. Dat betekent dat gekochte bedrijfsmiddelen die duurder dan € 450,- waren alsnog in 1x als kosten mogen worden opgevoerd, in plaats van in 60 maanden.

Reacties zijn gesloten.